نقش مخرب «سعد حریری» در تشکیل دولت لبنان-راهبرد معاصر
«یادداشت اختصاصی» مصیب نعیمی، کارشناس مسائل لبنان؛

نقش مخرب «سعد حریری» در تشکیل دولت لبنان

شکی وجود ندارد که حریری کاندیدای فرانسوی‌هاست، هر چند گروه‌های مختلف سیاسی با کلیات حضور وی به عنوان نخست‌وزیر موافقت کرده‌اند، اما باج‌خواهی و اختلاف نظر شدید وی با رئیس جمهور لبنان، باعث به بن‌بست رسیدن بحث تشکیل دولت در این کشور شده است.
مصیب نعیمی؛ کارشناس مسائل لبنان
تاریخ انتشار: ۱۵:۱۹ - ۲۲ فروردين ۱۴۰۰ - 2021 April 11
کد خبر: ۸۳۵۰۵

زیاده‌خواهی‌های «سعید حریری» مانع تشکیل دولت در لبنان است

 

به گزارش راهبرد معاصر؛ در حالیکه تشکیل دولت در لبنان به مساله لاینحلی تبدیل شده، با نگاه به شرایط این کشور می‌توان گفت که بخش بزرگی از این موضوع و مخاطرات داخلی آن وابسته به نقش «سعد حریری» در این مسئله است.

 

در این مساله شکی وجود ندارد که سعد حریری منتخب یا به نوعی کاندیدای فرانسوی‌هاست، هر چند گروه‌های مختلف سیاسی با کلیات حضور وی به عنوان نخست‌وزیر موافقت کرده‌اند، اما باج‌خواهی وی که گویی پایانی بر آن قابل تصور نیست و اختلاف نظر شدید وی با رئیس جمهور لبنان، باعث کندی کار و احتمالا به بن‌بست رسیدن بحث تشکیل دولت در این کشور عربی شده است.

 

با آنکه دخالت‌های عربستان سعودی در مسائل سیاسی و انتخاباتی لبنان تاثیر گذار است اما در حال حاضر نمی‌توان نقش جدی را برای این موضوع همچون گذشته قائل بود، چرا که سعودی‌ها همچون گذشته در لبنان نفوذ ندارند.

 

از سوی دیگر با توجه به اینکه حکام کنونی سعودی از جمله محمد بن سلمان، سعد حریری را جزئی از مجموعه قبلی حاکمیت در عربستان مانند بن عبدالله و بن نایف می‌داند، لذا به حریری اعتماد ندارد و پیش از این نیز به دلیل همین رویکرد حریری را در سفر به عربستان دستگیر کرد. بنابراین به نظر می‌رسد در این برهه زمانی آنچه مانع تشکیل دولت در لبنان می شود مساله اختلاف داخلی در لبنان است تا تاثیرگذاری خارجی از جمله سعودی‌ها.

 

 بی‌تردید شروط آمریکا و فرانسه برای تشکیل دولت جدید لبنان نیز مشکلات دیگری به مشکلات لبنانی‌ها افزوده است، ضمن اینکه اسامی مورد نظر آمریکا و فرانسوی‌ها برای راه یافتن به پارلمان لبنان که اکثریت آنها از جناح هشت مارس هستند، قابل تحقق نیست. به همین دلیل حریری در حالت دو گانگی سیر می‌کند؛ از طرفی هم اکثریت لبنانی‌ها نسبت به اینکه حریری بتواند شرایط بحرانی فعلی را بهبود ببخشد دچار شک و تردید هستند چرا که آقای سعد حریری در گذشته در کسوت نخست وزیری نه تنها نتوانسته باری از دوش مردم لبنان بردارد و هم اینکه تیم مدنظر وی برای ورود به پارلمان لبنان مشتکل از افرا حزبی و جناحی است، لذا کابینه دولت لبنان خالی از نیروهای متخصص و تکنوکرات است. از این رو علیرغم اینکه رسانه‌های لبنانی تلاش می‌کنند تا ناکامی در تشکیل دولت در کشور خود را به کشورهای دیگر و دخالت آنها نسبت دهند، این موضوع دلیلی جز ضعف حریری، زیاده‌خواهی‌های وی و اختلافات داخلی ندارد.

 

با نگاهی به موضوعات فوق‌الذکر باید در جمع‌بندی تاکید کرد تلاش‌های حریری برای تضییع حق سایر گروه‌ها و جناح‌های سیاسی در موضوع راهیابی به پارلمان لبنان و تلاش وی برای قبضه کردن قدرت از طریق نمایندگان همسو با خود موجب عدم تشکیل دولت در لبنان شده است. قطعا جناح های مختلف سیاسی لبنان هیچگاه به کابینه‌ای رای نمی‌دهند که خارج از تقسیم‌بندی‌های سیاسی برای ورود اعضای پارلمان از جناح‌ها و طایفه‌های مختلف است.

 

به نظر می ‌رسد در صورتی که مشکلات رئیس‌جمهور لبنان با سعد حریری به پایان نرسد، امکان روی کار آمدن و معرفی فرد دیگری به عنوان نخست‌وزیر لبنان از سوی رئیس‌جمهور این کشور وجود دارد.

 

ارسال نظر